Kurs 1 stopnia zaawansowania WSET Spirits. Wprowadzenie do metod produkcji głównych rodzajów alkoholi mocnych oraz czynników wpływających na ich smak i aromat.
Po ukończeniu kursu/zdaniu egzaminu, będziesz w stanie zidentyfikować główne rodzaje alkoholi mocnych oraz opisać surowce i metody ich produkcji. Przeprowadzić tasting i opisać dany alkohol przy użyciu systemu Systematic Approach to Tasting Spirits® na poziomie 1, a także posługiwać się podstawową terminologią anglojęzyczną opisującą metody produkcji i style alkoholi.
Dla osób rozpoczynających pracę w gastronomii lub handlu, potrzebujących usystematyzowanych podstaw wiedzy o produkcji alkoholi mocnych i ich rodzajach (barmani, kelnerzy, sprzedawcy, magazynierzy), a także dla zajawkowiczów i koneserów tychże trunków.
Uwaga! Kurs wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Formuła stacjonarna: kurs jednodniowy – 7 godzin wykładowych (+ zalecane 6 godzin samodzielnej nauki przed rozpoczęciem kursu); egzamin na koniec kursu/dnia.
Formuła online: zajęcia w formie dwóch videokonferencji za pośrednictwem Zoom z degustacją alkoholi; przed zajęciami uczestnicy otrzymują podręcznik do kursu, próbki alkoholi przewidziane w programie oraz zestaw kieliszków tastingowych; egzamin odbywa się również w formule „online”.
Język wykładowy: angielski (z polskim komentarzem prowadzącego).
Materiały szkoleniowe są wysyłane do uczestników przed rozpoczęciem kursu.
Egzamin testowy – 30 pytań wielokrotnego wyboru w języku angielskim. Czas trwania – 45 minut. Minimalny wynik do zdania egzaminu – 70%.
Egzamin online jest organizowany przez firmę zewnętrzną współpracującą z centralą WSET.
W linku poniżej znajduje się quiz z zestawem 10 przykładowych pytań o podobnym poziomie trudności jak te z testu egzaminacyjnego na niniejszym poziomie:
WSET SPIRITS LEVEL 1 Revision Quiz
Uczestnik, który zda egzamin, otrzymuje certyfikat wystawiony przez londyńską centralę Wine and Spirit Education Trust i pin-odznakę poziomu, który ukończył.
Kurs stacjonarny – cena obejmuje: kurs z przerwą kawową, workbook, jego wysyłkę i opłatę za egzamin.
Kurs online – cena obejmuje: kurs, workbook, zestaw 12 próbek alkoholi, zestaw 6 kieliszków tastingowych, koszty wysyłki materiałów i opłatę za egzamin.
Możliwa płatność ratalna – zaliczka rezerwacyjna – 800 zł, druga rata 700 zł.
Opłata za egzamin poprawkowy – 300 zł (za podejście).
Pytania, wątpliwości? Prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny: rezerwacje.barschool@gmail.com / (+48) 603 226 669