Kurs 1 stopnia zaawansowania WSET Spirits. Wprowadzenie do metod produkcji głównych rodzajów alkoholi mocnych oraz czynników wpływających na ich smak i aromat.
Po ukończeniu kursu/zdaniu egzaminu, będziesz w stanie zidentyfikować główne rodzaje alkoholi mocnych oraz opisać surowce i metody ich produkcji. Przeprowadzić tasting i opisać dany alkohol przy użyciu systemu Systematic Approach to Tasting Spirits® na poziomie 1, a także posługiwać się podstawową terminologią anglojęzyczną opisującą metody produkcji i style alkoholi.
Dla osób rozpoczynających pracę w gastronomii lub handlu, potrzebujących usystematyzowanych podstaw wiedzy o produkcji alkoholi mocnych i ich rodzajach (barmani, kelnerzy, sprzedawcy, magazynierzy), a także dla zajawkowiczów i koneserów tychże trunków.
Uwaga! Kurs wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Formuła stacjonarna: kurs jednodniowy – 7 godzin wykładowych (+ zalecane 6 godzin samodzielnej nauki przed rozpoczęciem kursu); egzamin na koniec kursu/dnia.
Formuła online: zajęcia w formie dwóch videokonferencji za pośrednictwem Zoom z degustacją alkoholi; przed zajęciami uczestnicy otrzymują podręcznik do kursu, próbki alkoholi przewidziane w programie oraz zestaw kieliszków tastingowych; egzamin odbywa się również w formule „online”.
Język wykładowy: angielski (z polskim komentarzem prowadzącego).
Materiały szkoleniowe są wysyłane do uczestników przed rozpoczęciem kursu.
Egzamin testowy – 30 pytań wielokrotnego wyboru w języku angielskim. Czas trwania – 45 minut. Minimalny wynik do zdania egzaminu – 70%.
Egzamin online jest organizowany przez firmę zewnętrzną współpracującą z centralą WSET.
W linku poniżej znajduje się quiz z zestawem 10 przykładowych pytań o podobnym poziomie trudności jak te z testu egzaminacyjnego na niniejszym poziomie:
WSET SPIRITS LEVEL 1 Revision Quiz
Uczestnik, który zda egzamin, otrzymuje certyfikat wystawiony przez londyńską centralę Wine and Spirit Education Trust i pin-odznakę poziomu, który ukończył.
Kurs stacjonarny – cena obejmuje: kurs z przerwą kawową, workbook, jego wysyłkę i opłatę za egzamin.
Kurs online – cena obejmuje: kurs, workbook, zestaw 12 próbek alkoholi, zestaw 6 kieliszków tastingowych, koszty wysyłki materiałów i opłatę za egzamin.
Możliwa płatność ratalna – zaliczka rezerwacyjna – 700 zł, druga rata 600 zł.
Opłata za egzamin poprawkowy – 300 zł (za podejście).
Terminy videokonferencji:
Uwaga! Barschool.pl zastrzega sobie prawo do anulowania/przeniesienia terminu kursu w przypadku nie zebrania się minimalnej ilości uczestników (6 osób). Organizator powiadomi o tym uczestników w terminie 10 dni roboczych przed planowanym rozpoczęciem kursu i zaproponuje osobom zapisanym przeniesienie do innej grupy (w innym terminie) lub zwrot kosztów kursu. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za inne koszty powstałe przy okazji rezerwacji miejsca na kurs.
Pytania, wątpliwości? Prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny: rezerwacje.barschool@gmail.com / (+48) 603 226 669