Karol Bobiński

Grain Store

Karol Bobiński

Grain Store

Biography

Swoja przygodę z barem rozpoczął wraz z końcem 2003 roku, w małym barze na warszawskiej Starówce, gdzie nauczył się, że “składników nie trzeba sie uczyć na pamięć, składniki trzeba zrozumieć”. Podczas ostatnich 12 lat kariery zawodowej zdobywał doświadczenie jako barman, bar manager, kucharz, instruktor w szkole barmańskiej, konsultant, przedstawiciel handlowy i szkoleniowiec. W jego CV znajdziecie znane na Warszawskiej scenie You and ME Bar, Lorelei, Żurawina, The Harvest. Podczas współpracy z firmą Morning Food for Tomorrow miał okazję współpracować z najlepszymi kucharzami w Polsce. Od wielu lat skupiony jest na nowoczesnych trendach łączących „kuchenne” techniki pracy ze składnikami barowymi. Inspiracje czerpie z branż: perfumiarskiej, winiarskiej, i farmaceutycznej, a techniki których używa – określane jako “laboratoryjne” – są skoncentrowane na zrozumieniu procesów zachodzących podczas przygotowywania składników i koktajli. W 2014 roku przeniósł sie do Wielkiej Brytanii. Obecnie pracuje nad programem koktajlowym dla nowo powstałej sieci fine dining restaurants – Grain Store UK. Projekt opierający sie na innowacyjnym połączeniu koktajli z jedzeniem, programie fermentacji i ograniczenia odpadków. Nigdy nie odmawia dobrej tequili, koniaku czy szampana.

All session by Karol Bobiński